Leiderschap in Toxische Tijden


schrijf je hier in

Graag nodigen wij je uit voor een boeiende en inspirerende avond georganiseerd door de PuMa (Publiek Management)- Alumni van AMS op donderdag 14 november 2024.

Tijdens dit evenement staan we stil bij het brandend actueel thema "leiderschap in toxische tijden".

We zoeken samen aan de hand van cases gegrepen uit de publieke sector, debat en panelgesprek naar een antwoord op de vraag: Hoe kan een authentieke en ambitieuze leider handelen in toxische tijden? Wat mogen en kunnen we van hem/haar verwachten?”

Grijp deze kans om te reflecteren, discussiëren en te netwerken met voorname experts, mede-alumni en gelijkgestemde professionals uit het publiek domein.


Praktisch

📅 Datum: 14 november 2024
🕒 Tijd: 16:30u – 20:15u (Ontvangst vanaf 16.30u en receptie vanaf 20.15u)
Locatie: Antwerp Management School, Boogkeers 5, 2000, Antwerpen


Over het thema

“En plots lijkt iedereen een toxische leider. Wat is er toch aan de hand?

Zijn er nu werkelijk veel meer toxische leiders die de werkvloer tiranniseren dan vroeger? Of zijn we er gewoon gevoeliger voor geworden en aanvaarden we bepaald bazig gedrag niet langer?

Vast staat dat het leiderschap niet meer vanzelfsprekend aanvaard wordt. Er wordt ook veel meer verwacht van een leider, zowel daadkracht als empathie, zowel diplomatie als doorzettingskracht, zowel … als … .

Hoe houden we het vol? Hoe weten we wanneer we het goed doen? Vragen de medewerkers en de omgeving niet veel meer van een leider dan vroeger? Kunnen we stilaan beginnen te spreken van een leiderschapscrisis?

Vandaar … Leiderschap in toxische tijden.


Planning avond

16.30u: Ontvangst

17.00u: Introductie van het onderwerp en een korte voorstelling van het programma door PuMa-bestuurslid Eric Nysmans

17.05u: Leven we in toxische tijden? Een reflectie door psychoanalyticus Prof. Dr. Paul Verhaeghe

17.50u : Omgaan met leiderschap in het publieke domein - Een getuigenis uit de praktijk door Gouverneur Prof. dr. Cathy Berx

18.10u: Gelegenheid tot het stellen van vragen

18.30u: Pauze met broodjes

19u: Evoluties in leiderschap (Prof. dr. Lou Van Beirendonck) / Sterk leiderschap in toxische tijden (Prof. Koen Marichal)

19.30u: Voorstelling casus en Rondetafeldebat in subgroepen rond casus

19.50u: Plenaire discussie

20.15u: Receptie met afsluitend drankje


Over de sprekers



Prof. Dr. Paul Verhaeghe is doctor in de klinische psychologie en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Gent. Daarnaast is hij praktiserend psychoanalyticus. Met Liefde in tijden van eenzaamheid (1998) brak hij door naar een algemeen en internationaal publiek. Na de bestsellers Het einde van de psychotherapie (2009), Identiteit (2012), Autoriteit (2015) en Intimiteit (2018) publiceerde hij de essays Over normaliteit en andere afwijkingen (2019) en Houd afstand, raak me aan (2020). In 2021 blikte hij in Wat brengt u hier?, het boek dat hij samen met Sarah Vankersschaever maakte, terug op zijn carrière.




Sinds 2008 is Gouverneur Prof. dr. Cathy Berx gouverneur van de Provincie Antwerpen. Zij studeerde Rechten aan de Universiteit Antwerpen en promoveerde op een proefschrift over rechtsbescherming van de burger tegen de overheid. Sinds 2000 doceert ze er aan de Faculteit Rechten. Ze was ondervoorzitter van het Antwerpse OCMW (2001-2007) en nationaal vicevoorzitter van CD&V (2003-2008). Vanaf 2004 tot 2008 zetelde ze in het Vlaams Parlement. Cathy Berx was topadviseur van voormalig minister-president en Eerste Minister Yves Leterme. Van 2007 tot 2008 zetelde ze in de Antwerpse gemeenteraad.Cathy Berx was gedurende 14 jaar voorzitter van de Raad van Bestuur van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). Vandaag is ze voorzitter van de Algemene Raad van het ITG, van het Vlaams Forum Verkeersveiligheid en van het Bestuurscomité Fonds BELvue. Zij is bovendien lid van de Raad van Bestuur van Monty Kultuurfaktorij, Bolster (de opvolger van de Stichting en vrienden van het Conservatorium van Antwerpen), Campus Vesta, de Hoge Raad van de Universiteit Antwerpen, en van de Consultatieve Commissie voor het toekennen van Adellijke Gunsten,...



Prof. dr. Lou Van Beirendonck is al meer dan 20 jaar verbonden aan Antwerp Mangement School. Sinds een aantal jaren is hij academisch directeur van de Masterclass in HRM en hoofddocent HRM in verschillende masterprogramma's en masterclasses aan Antwerp Management School. In 2022 werd hij academisch directeur van de Executive Master in Public Governance & Leadership, de opvolger van de executive master publiek & social profit management. De unieke combinatie van wetenschappelijke onderbouw en diepgaande praktijkervaring maken elke les van Lou Van Beirendonck tot een onvergetelijke leerervaring. Hij is een uiterst begenadigd lesgever die elk publiek weet te boeien. Hij is een veel gevraagd spreker op nationale en internationale congressen.




Prof. Koen Marichal is oprichter en bezieler van het Expertisecentrum Leiderschap van Antwerp Management School. Dit expertisecentrum pioniert sinds 2011 in gedeeld leiderschap van leiders, teams en organisaties. Als auteur, onderzoeker, spreker, adviseur en lesgever draagt hij bij tot een eigentijdse invulling en ontwikkeling van leiderschap in organisaties en samenleving. De rode draad: de nood aan leiderschapsvernieuwing. Hij is oprichter van Casa 19 en onder meer verbonden aan SIOO, Antwerp Management School, CNO en Tias. Hij is co-auteur van referentiewerken over leiderschap, waaronder “Naar gedeeld leiderschap” (2018), “Leading from the middle” (2020), “Over leiderschap. 19 inzichten” (2022) en recent “De leider. Dat zijn wij.” (2024)

Schrijf je hier in

Like
340 views Visits
Share it on
Alumni Event
Released on: Publiek Management Alumni (PuMa)

Antwerp Management School

5 Boogkeers 2000 ANTWERPEN

You don't have the rights to read or add a comment.